Öppettider: 11:00 - 18:00 | Lör: 11:00 - 15:00 | Sön: STÄNGT 

 x 
Kundvagn - 0 kr

Kundvagn

Kundvagnen är tom

Dykutrustning

Produkter


Dykutrustning - Vad behöver jag för att kunna dyka?

För att komma igång behöver varje dykare oavsett vilken typ av dykning: en dykmask, snorkel, boots och dykfenor. Alla former av dykning kräver en avvägningsväst (BC/BCD), dykdator, ett regulatorpaket med tryckmätare så kallad manometer, dykflaska, dykvikter och en kompass. På dem flesta ställena du kommer att dyka i, kommer du behöva en rash guard, våtdräkt eller torrdräkt. En huva och handskar kan också vara ett övervägande.
Av säkerhetsskäl bör du även fundera på en lirulle, ytmarkeringsboj SMB och signalanordningar. Vad betyder allt detta? Låt oss dyka in i det:

Dykmask

Behöver jag verkligen en? En dykmask skyddar dina ögon från vattnet och partiklarna i vattnet. Det ger också ett luftrum som är ett måste för att kunna se längre än några decimeter. Så ja, du behöver en. Allt annat är baserat på personliga preferenser. För en uppdelning av de olika kategorierna och typerna av dykmasker, kolla in vår Dykmask sida.

Snorkel

Nödvändig enhet som används på ytan för att andas när ditt ansikte är i vattnet för att spara luft, då luftmängden i tuberna är begränsad och används smartast under vattnet. Du skulle tro att en snorkel bara är en snorkel, men det finns alternativ och funktioner.

Dykfenor

Nödvändigt eftersom de gör det mycket lättare att flytta sig genom vattnet. Du förstår inte hur mycket de hjälper förrän du tar bort dem, du kommer i princip ingenstans utan dem. Det finns så många alternativ. För mer information om skillnaderna i dem olika hälremsfenorna och vägledning om hur du väljer rätt hälremsfenor för dig och dina dyk, kolla in vår sida tillägnad Dykfenor.

BC / BCD (Buoyancy Compensation / Buoyancy Compensation Device) 

Vad du behöver veta är att detta i grunden är en avvägningsväst som du bär som en ryggsäck. Din dykflaska fästes på baksidan av BC'n / BCD*n, den har vanligtvis integrerade viktfickor för dina blyvikter och det finns en inflatorslang med en inflator som du blåser upp och tömmer din BC / BCD med och som gör att du kan skapa neutral flytkraft under vattnet och positiv flytkraft på ytan. Här är din färdplan för att navigera genom de många överväganden och alternativ för din avvägningsväst BC / BCD.

Dykdator

Handled, konsol, med eller utan sändare ... Det är så förvirrande. Vi har dig. Grunderna här kokar ner till personliga preferenser igen och hur tekniskt du vill få med det. Du behöver en dykdator så att du kan hålla reda på den viktiga informationen på ditt dyk: hur länge du har varit nere, hur lång tid du har innan du behöver ytan, dykplanering, dykloggar och övervaka saker som djup, uppstigning hastighet, säkerhetsstopp osv. Varje dator är annorlunda och vi läser mer om detaljerna och övervägandena på vår Dykdator sida.

DykRegulator

Ett regulatorpaket är dykutrustningen som låter dig andas luften från din dykflaska. Ett Regulatorpaket består av ett första steg, som är en reduceringsventil. Denna monteras på din dykflaska och reducerar flasktrycket till ca 10 bar. Regulatorpaketet består också av två andra steg som är doseringsventiler. Dessa är förbundna med slangar från första steget och förser dig med luft. Det ena andrasteget är ditt primära och det andra kallas för octopus vars slang och självaste andrastegshuset är i gult som används vid behov om din dykkompis har slut på luft och du behöver dela med dig av ditt luftföråd. Det finns många olika alternativ - du vill bara vara säker på att välja ett regulatorpaket som kommer att fungera under de förhållanden du tänker dyka i.

Manometer

Detta instrument berättar trycket i din dykflaska hela tiden, vilket översätts till hur mycket luft som finns kvar. Det här är inte något du vill ta några risker med. Att vara något du sannolikt kommer att kontrollera mer än någonting på dina dyk, se till att du kan läsa av din Manometer lätt och under alla förhållanden. Om din dykdator med sändare övervakar dykflaskans tryck behöver du kanske inte en separat tryckmätare.

Dykflaska

Du behöver dykflaskor, oavsett om du köper eller hyr dem, för de innehåller luften du andas under vattnet. Vi diskuterar skillnaderna mellan aluminium- och ståltankar samt storlekar över på vår Dykflask sida.

Dykvikter

Används för att kompensera för din naturliga flytkraft i kombination med våtdräkter och torrdräkter. Hur mycket vikt du behöver beror på din vikt, vikten på din utrustning, hur flytkraften är i din dräkt är och vilken salthalt det är i vattnet. Det finns hårda och mjuka Dykvikter - igen, till stor del baserat på personliga preferenser.

Kompass

Varje dykare behöver en Kompass hela tiden. Du använder den för att ta en kurs när du går ut i vattnet och för att hitta tillbaka till stranden eller båten. Om du inte vet hur du använder en kompass lär du dig grunderna på Grundkursen Open Water med vill du bli duktig på navigering rekommenderar vi Navigation Specialty. En kompass är så snygg eller enkel som du vill få, se bara till att den är gjord för användning under vattnet och är klassad för det eller de djup som du vill dyka.

Rash Guard

En Rash Guard är en tight passande (en del är lose fit) kortärmad eller långärmad t-shirt som skyddar överkroppen och halva eller hela armar från väder och vind, inklusive solen. Dessa är vanligtvis gjorda av ett lätt material som kommer att flyttas och röra sig lätt med din kropp. Rash Guarden värmer litegran vilket gör den suverän att använda under en våtdräkt eller som lager ett ställ under en torrdräkt. Den finns även som leggings för benen. 

Våtdräkt

Våtdräkter är tjockare och tyngre än rash guards, gjorda av neopren och ger i allmänhet mer termiskt skydd. De varierar i tjocklek (vanligtvis 2,5 mm till 7 mm) och kommer i shorty (täcker din torso, har korta ärmar och korta ben), overall (täcker din torso, långa ärmar och långa ben) och kan användas som 2-delad (vanligtvis en shorty ovanpå overallen). Ja, vi har mer information om hur man väljer Våtdräkt.

Torrdräkt

Torrdräkt är vanligtvis gjorda av neopren eller trilaminat och ett måste om du vill dyka i riktigt kalla vatten, under 7 grader celsius. Neopren torrdräkter är vanligtvis gjorda av 4mm förkomprimerat neopren och isolerar bättre än trilaminatdräkter. Du behöver ett tunnare underställ jämfört med om du använder dig av en trilaminatdräkt. Trilaminat torrdräkter även kallade skaldräkter är generellt tunna och väldigt flexibla som ökar din rörlighet. Dock kräver dem ett tjockare underställ som i sin tur begränsar rörligheten. Så det är en smaksak vilken som vilken typ just du ska välja. Vi har mer information om hur man väljer Torrdräkt

Huvor

Dessa är vanligtvis gjorda av neopren, dras över huvudet och täcker huvudet och nacken. Vissa har en ”kjol” som bara är extra material längst ner på huvan så att du kan stoppa den i din våtdräkt för mindre vattencirkulation och mer skydd. Vanligtvis används huvan för extra värme även på tempererade breddgrader då värmeförlusten är väldigt stor via huvudet. Den skyddar också mot stickande havsdjur, dessa är inte nödvändiga men ibland en bra idé. Kolla in vår sida om varför du kanske vill ha en Dykhuva.

Dykhandskar

En annan personlig preferensartikel och dessa varierar i tjocklek, funktioner och avsedda funktioner. Vissa dykhandskar är avsedda speciellt för kallare vatten, andra är för skydd mot miljön och stickande organismer i varmare vatten.

Fem anledningar till varför du skall köpa egen dykutrustning:

  1. Hygien
    Du kommer inte behöva använda dykutrustning som andra andvänt. 
  2. Komfort
    Professionellt anpassad dykutrustning kommer passa dina behov bättre och sitta mycket skönare.
  3. Självsäker
    Du kommer känna dig säkrare och tryggare med egen dykutrustning som du tagit hand om. 
  4. Kostnadseffektivt
    Du behöver inte fortsätta hyra dykutrustning.
  5. Mångsidighet
    Du kan dyka där du vill och när du vill.

Det kan vara lite svårt att köpa sig sin din första dykutrustning. Vad ska man ha? Hur vet du vad som skulle passa mina behov?
Det bästa med att köpa din dykutrustning hos Stockholms Dykcenter är att du har möjlighet att få vägledning under hela processen.  

En sak du kan vara säker på är att vi säljer dykutrustning av bästa kvalite. Naturlightvis finns det ett individullet behov av vilken dykutrustning som passar dig bäst beroende på vart i världen du primärt kommer dyka. Vi kan vägleda dig oavsett vad dina behov är. Vi har mer än 20 års erfarenhet inom dykbranchen och varit världen runt så du kan därför vara säker med vårt råd.

Du är välkommen att ringa oss på telefon 08-204444 eller maila oss på Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. så hjälper vi dig att hitta rätt dykutrustning för dig!

Newsletter

Ange din e-postadress att nyheter, uppdateringar, specialerbjudanden och annan information.


Stockholms DykCenter AB
Org.nummer 556767-1200
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 


Öppettider

Mån-fre: 11 - 18

Lördag: 11-15

Söndag: STÄNGT

Stockholms Dykcenter ©2021 - Privacy Policy
Webbsida av Joomlaproffs.se